Znanje strokovnjakov

Cena ortopedskih vložkov po meri

Cena ortopedskih vložkov po meri je med 100€ do 180€ v povprečju*. Natančno ceno lahko določimo, ko pregledamo pacientovo situacijo ter vidimo zahtevnost izdelave, potrebne materiale za izdelavo ter način dela.

V samo ceno je vključen:

  • pregled ter meritve
  • par ortopedskih vložkov po meri
  • preizkus ortopedskih vložkov
  • kontrola po 1-3 mesecih uporabe

*pri zelo zahtevnih situacijah ali zelo unikatnih izvedbah se cena lahko poveča

Na kaj moram paziti, ko prestavim vložek iz čevlja v čevelj?

Odgovarja Dejan Tašner, dipl. ing. ort. in prot.:

Vsak pacient ob prevzemu ortopedskih vložkov po meri prejme natančna navodila za uporabo in vzdrževanje ortopedskih vložkov. Pri izdelavi ortopedskih vložkov po meri uporabljamo visoko kakovostne materiale, ki ob primernem vzdrževanju lahko svojo funkcijo opravljajo od enega do dveh let. Pri vstavljanju naših ortopedskih vložkov po meri v vašo obutev je pomembno, da so vložki lepo poravnani in da lepo “sedejo” v čevelj. Pri obuvanju pazite, kako ravnate s pripomočki za obuvanje (žlica), da ne pride do poškodbe zaščite vložka.

Nekajkrat na teden je potrebno ortopedske vložke odstraniti iz čevljev in jih prezračiti. Ortopedske vložke čistite samo z vlažno krpo in jih pustite na zraku, da se posušijo. Pomembno je, da jih ne izpostavljate direktnim virom toplote (radiator, peč itd.), ker lahko pride do neželenega krčenja materialov. 

Moram zaradi ortopedskega vložka po meri kupiti večjo obutev?

Odgovarja Dejan Tašner, dipl. ing. ort. in prot.:

Obutev mora vedno ustrezati velikosti stopala. S preveliko ali premajhno obutvijo bomo za svoja stopala in udobje naredili več škode kakor koristi. Pred izdelavo ortopedskih vložkov po meri inženir ortotike in protetike najprej preuči vašo obutev, zato je na pregled potrebno prinesti čim več parov čevljev, ki jih pogosto uporabljate. Na podlagi znanja in izkušenj vam inženir tudi svetuje, katera obutev je bolj ali manj primerna za vas.

Obutev, ki jo uporabljate, predstavlja pomemben faktor pri sami tehnični izdelavi ortopedskega vložka po meri. Vložke oblikujemo tako, da jih pacient lahko nosi ves čas, kar pomeni, da ustrezajo čim več različnim parov obutve. Kadar pa ima pacient med sabo zelo različne tipe obutve (npr. elegantni čevlji, salonarji, gojzarji, športni copati itd.), ki jih redno menjuje, je smiselno naročilo dodatnih parov ortopedskih vložkov po meri.

Me bodo ortopedski vložki v obutvi tiščali?

Odgovarja Dejan Tašner, dipl. ing. ort. in prot.:

Obutev ne sme biti prevelika ali premajhna in pretesna, če želimo, da sta naši hoja in stoja udobni. Ortopedski vložek po meri mora postati del vaše obutve, ki s svojo funkcionalnostjo pripomore k udobju in izboljšanem občutku v stopalih.

Zato je zelo pomemben korak izdelave ortopedskih vložkov po meri strokovna diagnostika, kjer natančno definiramo razloge in rešitve, do katerih bomo prišli z uporabo ortopedskih vložkov po meri. Temu sledi prevzem vložkov, kjer vložke prilagodimo v vašo obutev, ter kontrola po nekaj tednih, kjer spremljamo občutke pacienta in stanje stopal.

Ali potrebujem več parov vložkov?

Odgovarja Dejan Tašner, dipl. ing. ort. in prot.:

Pri nas vam izdelamo ortopedske vložke po meri, ki jih lahko uporabljate v več parih čevljev. Zato morate s sabo na pregled in prevzem ortopedskih vložkov prinesti tudi čim več parov obutve, ki jo največ uporabljate. Tako lahko inženir svetuje glede obutve, ki je primerna za vas, in izdela ortopedski vložek, ki bo v prvi vrsti reševal vaše težave, v drugi vrsti pa bo tudi uporaben za čim več vaše raznolike obutve. Optimalna rešitev bi bila vsekakor izdelava posameznega ortopedskega vložka za vsak par obutve, saj bi tako dosegli popolno prilagoditev ortopedskega vložka v posamezni par obutve.

Vendar ljudje pogosto uporabljamo med sabo zelo različne tipe obutve. Ortopedski vložek, ki ga prilagodimo v elegantni čevelj, ki je ožji, morda ne bo imel prave uporabnosti v širšem ali športnem modelu obutve. Kadar hkrati uporabljamo več parov obutve, pa je menjava ortopedskih vložkov iz čevlja v čevelj lahko precej zamudna. Pogosto imamo tudi posebne čevlje za neko aktivnost ali delo na drugi lokaciji, kar nam onemogoči menjavo ortopedskih vložkov.

Ortopedske vložke po meri je za doseganje najboljših rezultatov smiselno uporabljati čim več, oziroma ves čas hoje ali stoje. Zato je izdelava drugega para ortopedskih vložkov po meri lahko prava rešitev.

Za naročilo dodatnega para ortopedskih vložkov po meri se lahko odločite kadarkoli, potrebno je narediti samo kratko kontrolo.

Kaj storiti, če boli Ahilova tetiva oziroma če je zdravnik ugotovil vnetje narastišče Ahilove tetive (Haglundovo eksostozo)?

Odgovarja asist. dr. Matjaž Merc, dr. med.:

Bolezni Ahilove tetive običajno skušamo zdraviti konzervativno. Ahilovo tetivo razbremenimo in bolnika napotimo na fizikalno terapijo. Svetujemo uporabo udobne obutve in ortopedskih vložkov po meri, v kolikor to ne zadostuje, pa se odločimo za operativni poseg, pri katerem peto razbremenimo ali napravimo toaleto Ahilove tetive.

Zakaj boli peta?

Odgovarja asist. dr. Matjaž Merc, dr. med.:

Peta največkrat boli zaradi plantarnega fascitisa, znanega tudi kot petni trn.Gre za bolezen, pri kateri se vname narastišče vezivnega tkiva, ki se prirašča na petnico. Trakasto vezivno tkivo na podplatu (plantarna fascija) je namreč zelo obremenjena struktura stopala, ki sicer skrbi za pravilno obliko stopalnega loka. S to boleznijo se posebej pogosto srečujemo pri daljšem stoječem delu ali pri uporabi nepravilne obutve.

Zakaj pri plantarnemu fascitisu govorimo o petnem trnu?

Odgovarja asist. dr. Matjaž Merc, dr. med.:

Izraz petni trn odraža značilno sliko na rentgenskem posnetku, pri kateri se na petnici pojavi konici (trnu) podobna sprememba. Poudariti velja, da pogosto na rentgenski sliki ne vidimo značilnega trna, pa kljub temu govorimo o plantarnem fascitisu. Trn na rentgenskem posnetku torej ni pogoj za bolečino v peti in za plantarni fascitis.

Kako zdravimo plantarni fascitis?

Odgovarja asist. dr. Matjaž Merc, dr. med.:

Najprej na pregledu ocenimo gibljivost stopala in točko največje bolečine. Pogosto se v prvi fazi odločimo za fizikalno terapijo, pacientu predpišemo ortopedske vložke in ga napotimo na terapijo z udarnimi globinskimi valovi. Kljub intenzivnemu zdravljenju lahko bolečine vztrajajo več mesecev. V takem primeru lahko v boleč predel vbrizgamo zdravilo, ki zmanjša vnetje. Operativni poseg predstavlja zadnjo možnost zdravljenja, kar pa je k sreči potrebno zelo redko.