Supinacija ali visok stopalni lok

Nedavno smo objavili članek o pretirani pronaciji stopala. V tem članku bomo posvetili pozornost prekomerni supinaciji stopala in medialnemu visokemu vzdolžnemu stopalnemu loku.

Pri visokem stopalnem loku nastane problem ker vsa teža človeka pade na peto in glavice stopalnic. Cavus stopalo lahko privede do različnih znakov in simptomov, kot so bolečina in nestabilnost. Lahko se razvije v kateri koli starosti in se lahko pojavi na eni ali obeh nogah.

Očitna supinacija oziroma visok stopalni lok

Vzroki za težave

Visoko stopalo pogosto nastane zaradi nevroloških motenj ali zaradi drugega zdravstveno stanje, kot so cerebralna paraliza, bolezen Charcot-Marie-Tooth, spina bifida, mišična distrofija ali možganska kap. V drugih primerih visokega stopala lahko visok lok predstavlja podedovano strukturno nepravilnost.

Natančna diagnoza je pomembna, saj osnovni vzrok za tako stopalo v veliki meri določa njen nadaljnji potek.

Ponavadi so pridružene težave še:
—  Kladivasti prsti (upognjeni prsti) ali krempljasti prsti (prsti stisnjeni kot pest).
—  Odtiščanci na glavicah stopalnic (predvsem na 5 stopalnici), zunanji strani stopala ali peti stopala.
—  Bolečine pri stoji ali hoji.
—  Nestabilno stopalo.

Pacienti z visokim stopalnim lokom imajo tudi hitreje probleme s plantarnim fascitisom, bolečimi ahilovimi tetivami, bolečine v križu...

Za natančno diagnozo je potreben pregled pri specialistu ortopedu, ki lahko na osnovi svojih ugotovitev pacienta pošlje še na dodatni pregled k specialistu nevrologu, za popolno oceno nevrološkega stanja.

 

Reševanje težav

Težavo visokega stopalnega loka lahko rešujemo na naslednje načine:

 1. Z ortopedskimi vložki po meri, s katerimi prerazporedimo pritisk iz pete in glavic stopalnic po celotnem stopalu.
  S pomočjo lateralnega klina lahko pritiske, ki potekajo po zunanji strani stopala bolj s centraliziramo. Povdariti je potrebno, da pri težavah z visokim stopalnim lokom serijski ortopedski vložki niso pravilna rešitev, saj stopalo samo še bolj obrnejo navzven in tako samo še slabšajo situacijo!
 2. S pravilno obutvijo
  Visoki čevlji za podporo gležnja, čevlji s širšim podplatom pripomorejo k boljši stabilnosti
 3. S kirurškim posegom
  Če nekirurško zdravljenje ni uspešno bo morda potreben kirurški poseg za zmanjšanje bolečine, povečanje stabilnosti in šibkosti stopala.
   
Stopala od spredaj in zadaj s supinacijo
Stopala od spredaj in zadaj s supinacijo

 

Objavil

Dejan Tašner, dipl. ing. ort. in prot.
20. Januar 2021