Pronacija stopala

Dandanes velikokrat slišimo termine kot so pronacija ali supinacija. V tem članku bomo posvetili pozornost predvsem prekomerni pronaciji stopala.

Glede na višino medialnega vzdolžnega stopalnega loka, ki vpliva na plantarni odtis stopala in položaj petnice lahko v osnovi razlikujemo 3 tipe stopala: 

- Normalno stopalo: medialni vzdolžni stopalni lok je srednje visok. To je najpogostejši tip stopala, ki ga opredelimo tudi kot nevtralno pronirano stopalo.

- Visoko ali supinirano stopalo: vzdolžni stopalni lok je visok in petnica rahlo visi navzven

- Plosko stopalo ali pronirano stopalo: medialni vzdolžni stopalni lok je nizek ali vidno odsoten in petnica rahlo visi navznoter

Višino posameznikovega stopalnega loka določa višina navikularne kosti. 

Pronacija stopala

Izrazitejša pronacija pri ploskem stopalu je posledica spuščenega vzdolžnega stopalnega loka. Zaradi ploskega stopala običajno večina posameznikov tudi med hojo prekomerno pronira, vendar ne nujno. Posamezniki z normalno oblikovanim stopalnim lokom v statičnem položaju so prav tako lahko pretirani pronatorji v dinamični situaciji.

 

Pri nekaterih osebah je gib pronacije v fazi dostopa močno poudarjen, notranja stran gležnja se zvrne navznoter, in kar je še pomembnejše, ostane v tem položaju tudi v fazi odriva. Prekomerno proniran gleženj je nestabilen, mlahav, zato je odriv precej manj učinkovit, veliko energije, namenjene hoji, se tako izgubi. 

Rešitve: vedno je potrebno najprej pogledati biomehaniko hoje (tako dinamično kot statično). Na voljo so tako rešitve po meri kot tudi serijske. Po meri se pretirane pronacije ureja z ortopedskimi vložki po meri kjer lahko zelo natančno postavimo stopalo v nevtralno lego. Lahko se tudi prilagodi serijska obutev tako, da se prereže podplat in se vstavi medialne kline. Pri serijskih rešitvah je na voljo športna obutev, kjer je ojačan notranji del podplata čevlja. To je sicer primerno zgolj pri manjših pronacijah.

Tudi z ustreznimi vajami je možno učinkovito zmanjšati prekomerno pronacijo med gibanjem. Vaje so usmerjene predvsem v krepitev mišic v stopalnem loku ter ustrezne kontrole skočnega sklepa (gležnja) med gibanjem.  

 

Pronacija stopala

Objavil

Nik Jaklin, dipl. ort. in prot.
15. Junij 2021