Krajša noga

Veliko ljudi toži za bolečinami v križu, kolenih, gležnji in te bolečine so lahko razlog, da ima nekdo krajšo nogo. Ravno to je lahko eden glavnih vzrokov za kronične bolečine v hrbtu, obolenja na lokomotornem sistemu, hrustančne obrabe kolen pa vse do težav s stopali. Lahko, da gre za anatomsko krajšo nogo lahko pa je razlog tudi zamik medenice zaradi skolioze. Razlike v dolžini spodnjih udov so lahko pridobljene ali prirojene:

 • poškodba pri rojstvu, prirojena dislokacija kolka, 
 • različna vnetja (npr. Tuberkuloza) 
 • paraliza 
 • benigni in maligni tumorji mišično-skeletnega sistema 
 • poškodbe pri odraslih, vključno z zlomi ali dislokacijo spodnje okončine 
 • operacija na stegnu, kolku (menjava kolka) ali kolenu 
 • asimetrija v vzdolžnih stopalnih lokih na stopalu 


Zaradi razlike v dolžini udov lahko nastane:

 • bolečine v hrbtu,
 • nagnjena medenica,
 • večja obraba kolka, kolen, gležnja zaradi napačne statike in hoje,
 • pojav sočasnih poškodb ali bolečin v stopalu,
 • mišično neravnotežje.

Načini zdravljenja so različni. Lahko zdravimo konzervativno ali operativno.
 

Konzervativno

Ortopedski vložki po meri, serijske povišice za pete, pri večjih prikrajšavah od 2,5 cm posebaj izdelani ortopedski čevlji. Pri tem je potrebno povdariti, da vsak kdo, ki ima razliko v dolžini udov mora opraviti pregled najprej pri osebnem zdravniku in potem če je potrebno opravi pregled še pri zdravniku specialistu ortopedu ali zdravniku specialistu fiziatru, ki bo premeril dolžine obeh udov in bo vsa opažanja zapisal v izvid. Z izvidom se je potem potrebno oglasiti pri diplomiranemu inženirju ortotike in protetike, da naredi pregled in meritev stopal in potem se lahko izdelajo ortopedski vložeki po meri. Z ortopedskim vložkom po meri je možno reševati prikrajšave do 1,5 cm. V tem primeru načeloma lahko pacient še naprej uporablja serijsko obutev. V primeru da je prikrajšava večja od 1,5 cm je potrebno prilagoditi še serijsko obutev. V tem primeru se prereže podplat čevlja in se del povišice vstavi v podplat čevlja preostanek pa povišamo z ortopedskimi vložki po meri. Povdariti je potrebno, da zaradi spremenjenega načina hoje zaradi razlike v dolžini spodnjih udov je potrebna uporaba ortopedskega vložka za levo in desno nogo, saj edino na tak način lahko skorigiramo prikrajšavo in nepravilno hojo! Ker s povišico pod peto obremenimo bolj sprednji del stopala je potrebna razbremenitev sprednjega stopala s peloto za prečni stopalni lok, zaradi tega je ortopedski vložek po meri s povišico veliko bolj primeren kot pa serijske povišice, ki se dobijo v trgovinah z medicinsko-tehničnimi pripomočki. Serijska povišica je lahko zgolj samo začasna rešitev.

Če je noga krajša do 1 cm ali je zamik medenice do 1 cm in ni izrazite simptomatike, potem lahko pacienti veliko postorijo z manipulativnimi tehnikami terapij pri fizioterapevtih, kiropraktikih, osteopatih, manualni medicini. 
 

Operativno

Skrajšanje daljše okončine, podaljšanje krajšega uda z zunanjimi fiksaterji ali blokiranje rasti daljše okončine pri otrocih. 

                                                        Prilagoditev serijskega čevlja z dodajanjem povišice v podplat čevlja

 

Ortopedski vložki po meri s povišico.

 

Serijska povišica je lahko začasna rešitev in jo lahko kupite v trgovinah z medicinsko tehničnimi pripomočki.

Krajša noga

Objavil

Jaka Hanželič, dipl. ort. in prot.
15. Junij 2021