Vnetje ahilove tetive

Ahilova tetiva je najdaljša tetiva v telesu. Pravzaprav gre za najmočnejšo enoto v telesu skupaj z mečnimi mišicami in najdebelejšo in najmočnejšo tetivo v telesu.

Bolečina nad zadnjim delom pete

Najpogostejše težave

Najpogosteje se omenja poškodbo ahilovih tetiv kot tendinozo tetive ali ruptura tetive (delna ali popolna). Bolečina se pojavi ponavadi nad zadnjim delom pete. Velikokrat se zgodi, da je tetiva v tem delu tudi vidno zadebeljena in boleča na dotik. Bolečina je izrazita predvsem pri povišani telesni aktivnosti (tek, hitra hoja, planinarjenje).

Če se zdravljenje ne začne pravočasno lahko pride do natrganin ali celo popolne rupture tetive. 

 

 

Reševanje težav

Tveganje za vnetje ahilove tetive bomo zmanjšali predvsem s korekcijo biomehanskih dejavnikov. Bolezni Ahilove tetive običajno skušamo zdraviti konservativno. Ahilovo tetivo razbremenimo in bolnika napotimo na fizikalno terapijo.

Ortopedski vložek po meri z višjo peto
Ortopedski vložek po meri z višjo peto


Svetujemo uporabo udobne obutve in ortopedskih vložkov po meri. Z ortopedskim vložkom po meri skorigiramo hojo in rahlo dvignemo pete, da se napetost ahilove tetive zmanjša. Največkrat se bolečine postopno zmanjšajo in ponavadi v roku 1-2 mesecev v celoti odpravijo.

Serijski silikonski petni vložek
Serijski silikonski petni vložek


Pri začetnih oblikah je smiselna uporaba samo silikonske petne blazinice.

Pri vseh bolj športno aktivnih se priporoča, da se tudi zmanjša nekoliko intenziteta treningov. V kolikor to ne zadostuje, pa se odločimo za operativni poseg, pri katerem peto razbremenimo ali napravimo toaleto Ahilove tetive.

Kot preventiva je zelo pomembno da se pred večjimi športnimi napori pravilno ogrejemo in po aktivnosti pravilno opravimo raztezne vaje.

Objavil

Dejan Tašner, dipl. ing. ort. in prot.
24. Februar 2021