Boleči sezamoidni kosti palca

Sezamoidni kosti palca sta del vezivno-ovojničnega kompleksa. V normalnem stopalu sta sezamoidni koščici na stopalu dve koščici v obliki graha, ki se nahajata pod velikimi sklepom palca. Kljub majhnosti sta zelo pomembni pri prenašanju teže in mehaniki stopala. Pri običajnih obremenitvah na njiju delujejo sile, povzročene z do 50 % telesne mase, pri sunkovitih odrivih pa lahko celo večje od 300 %. Velik del telesne teže nosi medialna sezamoidna kost, ki je zato bolj izpostavljena poškodbam. 

Sezamoidna kost

Sezamoidni kosti lahko prizadene veliko različnih patologij, v 40 % so to stresni zlomi, v 10% pa akutni. Pogosto so povezane z dejavnostmi, ki zahtevajo povečan pritisk na nogo ali neposrednih udarcih. Pojavljajo se pri športih kot so tek, košarka, nogomet, golf, tenis, odbojka, balet plezanje...  

S pomočjo kliničnega pregleda, rentgenskega slikanja, računalniške tomografije, magnetne resonance ter scintigrafije pridemo do pravilne diagnoze. 

V večini primerov je začetno zdravljenje skoraj vedno konzervativno. Največkrat se priporoča zdravljenje s posebnimi opornicami za stopalo ali z razbremenjevanjem s pomočjo ortopedskih vložkov po meri in pa tudi z mavcem. Pri zlomih, ki se ne zacelijo po konzervativnem načinu zdravljenja, je potrebno kirurško zdravljenje. K uspešnosti kirurškega zdravljenja največ prispeva natančna kirurška tehnika, zaplete pa dodatno zmanjšamo s pravilno pooperativno obravnavo. 

 

 

Sezamoidna kost

Objavil

Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot.
15. Junij 2021