Bolečine v blazinicah na stopalih-Metatarzalgija

Metatarzalgija, ali vnetje glavic stopalnic je pojav bolečine v prednjem delu stopala, ki je včasih lahko zelo izrazito. Velikokrat metatarzalgijo spremljajo tudi boleči otiščanci (trda koža), ki nastanejo direktno pod glavicami stopalnic-blazinicami. Bolečine so velikokrat najbolj izrazite v poletnih mesecih, saj se takrat pretežno uporabljajo natikači, sandali, ki imajo velikokrat slabo kvaliteto.

Do metatarzlagije največkrat pride zaradi spuščenega prečnega stopalnega loka, ki je lahko posledica degenerativnih procesov v telesu ali zaradi splošnih bolezni ali oblike stopala. Metatarzlagija se lahko pojavi tudi skupaj s težavami pokrčenih-kladivastih prstov in hallux valgusom.

Težave se ponavadi začnejo ponavljati v srednji in starostni dobi. Razlog je velikokrat pomanjkanje podkožnega maščevja, višja telesna aktivnost, stoječe delo, povišana telesna teža, visok vzdolžni stopalni lok…Velikokrat je razlog teh težav tudi neprimerna obutev, ki ima po navadi zelo tanko in nekvalitetno gumo in s tem samo še bolj preobremenimo sprednji del stopala.

Zdravljenje metatarzlagije ponavadi poteka najprej konzervativno z ortopedskimi vložki po meri in se nadaljuje z različnimi fizikalnimi metodami terapije, kar s časom skupno privede do izboljšave. Delna rešitev so tudi samolepilne metatarzalne podpore, ki se jih lahko nalepi na natikače ali sandale in tako vsaj delno zmanjšamo težavo. Idealna rešitev je ortopedski vložek po meri, ki ga je možno menjavat iz čevlja v čevelj, s tem, da mora biti vložek obvezno odstranljiv v čevljih, natikačih oziroma sandalih.  

Če konzervativno zdravljenje  ni uspešno je potrebno operativno zdravljenje.

                      

Ortopedski vložki po meri                        Samolepilne metatarzalne podpore

 

 

Metatarzalgija

Metatarzalgija

Posted by

Nik Jaklin, dipl. ort. in prot.
Tuesday, June 15, 2021 - 07:17