SE ŽELITE NAROČITI NA DIAGNOSTIČNI PREGLED V OIM?

FAQ - Pogosto zastavljena vprašanja

Na kaj moram paziti, ko menjujem vložek iz čevlja v čevelj?

Na kaj moram paziti, ko menjujem vložek iz čevlja v čevelj?

Vsak pacient ob prevzemu ortopedskih vložkov po meri prejme natančna navodila za uporabo in vzdrževanje ortopedskih vložkov. Pri izdelavi ortopedskih vložkov po meri uporabljamo visoko kakovostne materiale, ki ob primernem vzdrževanju lahko opravljajo svojo funkcijo 1-2 leti. Pri vstavljanju ortopedskih vložkov po meri v obutev je pomembno, da so ortopedski vložki lepo poravnani in da lepo “sedejo” v čevelj. Pri obuvanju pazite, kako ravnate s pripomočki za obuvanje (žlica), da ne pride do poškodbe zaščite vložka.

Nekajkrat na teden je potrebno ortopedske vložke odstraniti iz čevljev in jih prezračiti. Ortopedske vložke čistite samo z vlažno krpo in jih pustite na zraku, da se posušijo. Pomembno je, da jih ne izpostavljate direktnim virom toplote (radiator, peč itd.), ker lahko pride do skrčenja materialov.

Dejan Tašner, dipl. ing. ort. in prot.
dejan.tasner@oim.si

Moram zaradi ortopedskega vložka po meri kupiti večjo obutev?

Moram zaradi ortopedskega vložka po meri kupiti večjo obutev?

Obutev mora vedno ustrezati velikosti stopala. S preveliko ali premajhno obutvijo bomo za svoja stopala in udobje naredili več škode kakor koristi. Pred izdelavo ortopedskih vložkov po meri inženir ortotike in protetike preuči vašo obutev, zato je na pregled potrebno prinesti čim več parov obutve, ki jo največ nosite. Na podlagi znanja in izkušenj tudi svetuje, katera obutev je primerna za posameznika.

Obutev, ki jo pacient uporablja, predstavlja pomemben faktor pri sami tehnični izdelavi ortopedskega vložka po meri. Ortopedske vložke po meri oblikujemo tako, da jih lahko pacient nosi ves čas, kar pomeni, da ustrezajo v čim več parov obutve. Kadar pa ima pacient med sabo zelo različne tipe obutve (npr. elegantni čevlji, salonarji, gojzarji, športni copati itd.), ki jih redno menjuje, je smiselna odločitev za naročilo dodatnih parov ortopedskih vložkov po meri.

Dejan Tašner, dipl. ing. ort. in prot.
dejan.tasner@oim.si

Me bodo ortopedski vložki v obutvi tiščali?

Me bodo ortopedski vložki v obutvi tiščali?

Obutev ne sme biti prevelika ali premajhna in pretesna, če želimo, da sta naši hoja in stoja udobni. Ortopedski vložek po meri mora postati del vaše obutve, ki s svojo funkcionalnostjo pripomore k udobju in izboljšanem občutku v stopalih.

Zato je zelo pomemben korak izdelave ortopedskih vložkov po meri strokovna diagnostika, kjer natančno definiramo razloge in rešitve, do katerih bomo prišli z uporabo ortopedskih vložkov po meri. Temu sledi prevzem vložkov, kjer vložke prilagodimo v vašo obutev, ter kontrola po nekaj tednih, kjer spremljamo občutke pacienta in stanje stopal.

Dejan Tašner, dipl. ing. ort. in prot.
dejan.tasner@oim.si

Ali potrebujem več parov vložkov?

Ali potrebujem več parov vložkov?

Pri nas vam izdelamo ortopedske vložke po meri, ki jih lahko uporabljate v večih parih obutve. Zato morate sabo na pregled in prevzem ortopedskih vložkov prinesti tudi čim več parov obutve, ki jo največ uporabljate. Tako lahko inženir svetuje glede obutve, ki je primerna za vas, in izdela ortopedski vložek, ki bo v prvi vrsti reševal vaše težave, v drugi vrsti pa tudi uporaben za čim več vaše obutve. Optimalna rešitev bi bila vsekakor izdelava posameznega ortopedskega vložka za vsak par obutve, saj bi tako dosegli popolno prilagoditev ortopedskega vložka v posamezni par obutve.

Vendar ljudje pogosto uporabljamo med sabo zelo različne tipe obutve. Ortopedski vložek, ki ga prilagodimo v elegantni čevelj, ki je ožji, morda ne bo imel prave uporabnosti v širšem ali športnem modelu obutve. Kadar hkrati uporabljamo več parov obutve pa je lahko menjava ortopedskih vložkov iz čevlja v čevelj lahko precej zamudna. Pogosto imamo tudi posebne čevlje za neko aktivnost ali delo na drugi lokaciji, kar nam onemogoči menjavo ortopedskih vložkov.

Ortopedske vložke po meri je za doseganje najboljših rezultatov smiselno uporabljati čim več oziroma ves čas hoje ali stoje. Zato je izdelava drugega para ortopedskih vložkov po meri lahko prava rešitev.

Za naročilo dodatnega para ortopedskih vložkov po meri se lahko odločite kadarkoli, potrebno je narediti samo kratko kontrolo.

Dejan Tašner, dipl. ing. ort. in prot.
dejan.tasner@oim.si

Kaj storiti, če boli Ahilova tetiva?

Kaj storiti, če boli Ahilova tetiva oziroma če je zdravnik ugotovil vnetje narastišče Ahilove tetive (Haglundovo eksostozo)?

Bolezni Ahilove tetive običajno skušamo zdraviti konservativno. Ahilovo tetivo razbremenimo in bolnika napotimo na fizikalno terapijo. Svetujemo uporabo udobne obutve in ortopedskih vložkov po meri, v kolikor to ne zadostuje, pa se odločimo za operativni poseg, pri katerem peto razbremenimo ali napravimo toaleto Ahilove tetive.

asist. dr. Matjaž Merc, dr. med.
info@oim.si

Zakaj boli peta?

Zakaj boli peta?

Peta največkrat boli zaradi plantarnega fascitisa, znanega tudi kot petni trn. Gre za bolezen, pri kateri se vname narastišče vezivnega tkiva, ki se prirašča na petnico. Trakasto vezivno tkivo na podplatu (plantarna fascija) je namreč zelo obremenjena struktura stopala, ki sicer skrbi za pravilno obliko stopalnega loka. S to boleznijo se posebej pogosto srečujemo pri daljšem stoječem delu ali pri uporabi nepravilne obutve.

asist. dr. Matjaž Merc, dr. med.
info@oim.si

Zakaj pri plantarnemu fascitisu govorimo o trnu v peti??

Zakaj pri plantarnemu fascitisu govorimo o petnem trnu?

Izraz petni trn odraža značilno sliko na rentgenskem posnetku, pri kateri se na petnici pojavi konici (trnu) podobna sprememba. Poudariti velja, da pogosto na rentgenski sliki ne vidimo značilnega trna, pa kljub temu govorimo o plantarnem fascitisu. Trn na rentgenskem posnetku torej ni pogoj za bolečino v peti in za plantarni fascitis.

asist. dr. Matjaž Merc, dr. med.
info@oim.si

Kako zdravimo plantarni fascitis?

Kako zdravimo plantarni fascitis?

Najprej na pregledu ocenimo gibljivost stopala in točko največje bolečine. Pogosto se v prvi fazi odločimo za fizikalno terapijo, pacientu predpišemo ortopedske vložke in ga napotimo na terapijo z udarnimi globinskimi valovi. Kljub intenzivnemu zdravljenju lahko bolečine vztrajajo več mesecev. V takem primeru lahko v boleč predel vbrizgamo zdravilo, ki zmanjša vnetje. Operativni poseg predstavlja zadnjo možnost zdravljenja, kar pa je k sreči potrebno zelo redko.

asist. dr. Matjaž Merc, dr. med.
info@oim.si

Nagradna igra, december 2020

Nagradna igra, december 2020

SPLOŠNI POGOJI in PRAVILA NAGRADNE IGRE

Ti splošni pogoji in pravila določajo način, izvedbo in pogoje prirejanja nagradne igre v promocijske namene Ortopedskega inženiringa Maribor. Nagradna igra bo potekala na Facebook ter Instagram profilu »OIM ortopedski inženiring« z začetkom v ponedeljek, 14.12.2020.

 1. V nagradni igri sodelujejo fizične osebe, ki so državljani ali rezidenti Republike Slovenije

 2. V nagradni igri sodelujejo osebe iz 1. točke splošnih pogojev, ki bojo na Facebooku ali Instagramu sodelovali v nagradni igri. Zaželeno je da komentirate objavo ter kliknete “follow” instagram profila oziroma “všečkate” Facebook stran, tako se potegujete za nagrado.

 3. Šteje se, da so udeleženci seznanjeni s Splošnimi pogoji in pravili nagradne igre, ter z njimi soglašajo.

 4. Za sodelovanje v nagradni igri ni starostnih omejitev. Mladoletne udeležence zastopajo starši ali drugi zakoniti zastopniki.

 5. V nagradni bo naključno izžreban en (1) nagrajenec, ki prejme nagardo – PREGLED IN MERITEV STOPAL, VLOŽKI PO MERI + KONTROLA, v skupni vrednosti 150 EUR

 6. Nagrade ni mogoče zamenjati za denar ali katero koli drugo nagrado.

 7. Organizator nagradne igre bo dne 19.12.2020 izžrebal nagrajenca.

 8. Nagrajenci bodo obvestilo o nagradi prejeli prek javnega Instagram ali Facebook sporočila (označeni bodo v komentarju pod objavo nagradne igre).

 9. Nagrajenec se mora v roku 8 dni od izdaje obvestila o izžrebu oglasiti v zasebno sporočilo na Instagram ali Facebook obvestilu.

 10. Preden se nagrada izroči nagrajencu, mora le-ta organizatorju posredovati natančne osebne podatke: ime in priimek, datum rojstva, naslov, telefonsko številko, davčno izpostavo in davčno številko. Pri nagradah do vrednosti 42 EUR se akontacija dohodnine ne odvede, vrednost nagrade pa se tudi ne všteva v davčno osnovo prejemnika. V skladu z Zakonom o davčnem postopku je nagrajenec tudi za prejem nagrade do vrednosti 42 EUR organizatorju dolžan sporočiti davčno številko. Organizator bo dobitniku nagrade po pošti poslal potrdilo, ki se bo nanašalo na vrednost nagrade in znesek plačane akontacije davka. Vsi dobitniki, ki bodo prejeli obvestilo, so dolžni to napovedati v svoji dohodninski napovedi. Organizator ni odgovoren za davke, ki se lahko pojavijo v povezavi s kakšnimi drugimi nagradami.

 11. V kolikor se nagrajenec v 8-ih dneh od izdaje obvestila o prejeti nagradi ne bo odzval, se posamezna nagrada ne bo podelila.

 12. Do nagrade niso upravičene osebe, ki so zaposlene pri organizatorju nagradne igre, njihovi ožji družinski člani (zakonec oziroma izven zakonski partner oziroma partner registrirane istospolne partnerske skupnosti, otroci oziroma posvojenci ter starši oziroma posvojitelji). Navedeni bodo iz nagradne igre  izključeni s strani organizatorja.

 13. Nagrada bo izročena po identifikaciji nagrajenca

 14. Sodelujoči v nagradni igri se strinjajo, da se pridobljeni podatki hranijo za namene neposrednega trženja in obveščanja o novostih poslovanja oz. ponudbi. Organizator bo podatke skrbno varoval za namen, za katerega so pridobljeni v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Če sodelujoči v nagradni igri ne želi, da se njegovi osebni podatki, pridobljeni v nagradni igri, uporabljajo za namene neposrednega trženja, mora poslati pisno zahtevo po pošti ali elektronski pošti na info@oim.si

Maribor, 12.12.2020